Polecamy

Licówki - zbliż się uśmiechem do kanonu piękna

Elektronarzędzia w Brzesku

Lifestyle

Przepis i wykonanie pysznego ciasta z kremem

Cukiernictwo to coraz bardziej popularna dziedzina wśród miłośników kulinarnych wyzwań. Pieczenie ciast oraz innych słodkości dla wielu ludzi stało się pasją i wielkim hobby. Dzięki tego rodzaju czynnościom możliwe jest zaspokojenie własnego podniebienia, jak również wywołanie uśmiechu u bliskich.

Najpopularniejsze rodzaje wypieków i ciast

Wśród najbardziej popularnych słodkich dań można wyróżnić:
- torty,
- ciasta z kremem,
- wypieki drożdżowe,
- smakołyki na kruchym cieście,
- wyroby bez pieczenie,
- i wiele innych.

Jak wykonać ciasto z pysznym, aromatycznym i puszystym nadzieniem? Które przepisy na ciasta z kremem zasługuje na uwagę i powielanie? Czy wykonani tego rodzaju specjału jest trudne i wymaga od kucharza posiadania szczególnych umiejętności?

Ciasta z kremem to pyszności, które pozwalają wyrazić siebie i swoje fantazje. Mnogość różnorodnych przepisów daje możliwość zmiany składników, dobierania nadzienia zgodnie z własnymi upodobaniami i oczekiwaniami. Wśród najbardziej popularnych przepisów znajdują się ciasta przekładane, ciasta z nadzieniem budyniowym czy kremami maślanymi. Ich trudność uzależniona jest od rodzaju wypieku oraz doboru poszczególnych składników.

Tajniki idealnego ciasta z kremem

Ciekawy przepis na ciasto z kremem powinien być przede wszystkim prosty, szybki w wykonaniu, a uzyskany efekt niezwykle smaczny.

Jednym z takich wypieków jest biszkopt z kremem śmietanowym. Jak go wykonać? W jaki sposób stworzyć idealny spód. Na co zwrócić uwagę podczas wyrabiania masy?

Podstawą tego świetnego wyrobu cukierniczego jest samo ciasto w postaci biszkoptu. Choć dla wielu osób etap ten wydaje się trudny i nie do wykonania, w rzeczywistości nie sprawia wielu kłopotów i komplikacji. Pierwszym i podstawowym krokiem jest dobranie tortownicy, lub brytfanny, o pożądanym wymiarze. Przepis ten dedykowany jest wypiekom o średnicy 24 cm. Biszkopt ten nie opada, nie łamie się, idealnie wyrasta i jest przepyszny. Do jego wykonania należy wykorzystać 5 jajek, niecałą szklankę cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej oraz ćwierć szklanki skrobi ziemniaczanej.
W pierwszej kolejności należy oddzielić złotka od białek - oraz umiejscowienie ich w metalowej bądź szklanej, suchej misce. Następnie ubijać białka mikserem, na bardzo sztywna pianę. Podczas mieszania stopniowo dodawać partiami cukier miksować do momentu rozpuszczenia się grudek i uzyskania jednolitej masy.

Aby wypiek był puszysty należy w międzyczasie przesiać i połączyć ze sobą mąki. Do tworzącej się masy jajecznej należy dodać żółtka, wymieszać ją szpatułką wykonując spokojne ruchy od dołu do góry. Następnie dodawać powoli mąkę dalej mieszając. Ważnym sekretem udanego biszkoptu jest umieszczenie masy w blaszce, która nie jest niczym wysmarowana. Dzięki temu biszkopt będzie wpinał się po jego bokach. Tak utworzone ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 40 minutach można wyjąć wypiek i zrzucić go z wysokości około 30 cm.  Kolejnym etapem jest stworzenie kremu śmietanowego.

Masę można zakupić w sklepie i wykonać czynności opisane na opakowaniu. Krem urozmaicić dodając do niego barwniki spożywcze lub dodatki w postaci czekolady, ciasteczek, toffi, itp. Końcowym etapem jest przełożenie kremu pomiędzy górną, a dolną warstwę biszkoptów, jak również ustronianie ciasta różnego rodzaju owocami.

Materiał partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Hyundai Tucson: Nowoczesny samochód dla...

Hyundai Tucson to popularny samochód, który zdobył serca kierowców na całym świecie, w tym w...

Olejki do ciała - jak wybrać najlepszy?

Olejki do ciała stanowią nieodłączny element współczesnej pielęgnacji skóry. W dzisiejszym...

Golarki do brody – Przewodnik zakupowy

Golenie brody to sztuka, a kluczowym narzędziem w tej sztuce są profesjonalne golarki. W...